Jenneke van Wijngaarden

Jenneke van Wijngaarden

Jenneke van Wijngaarden

Jenneke van Wijngaarden (1969) studeerde in 1994 af in autonome monumentale vormgeving aan de H.K.U. en heeft al ruim 25-jaar een ‘relatie’ met gemeente De Ronde Venen.

Als conceptueel beeldend kunstenaar hield zij zich in eerste instantie vooral bezig met de openbare ruimte, wat onder andere resulteerde in stalen Jongerenontmoetings- plekken in Vinkeveen en Woerden, maar ook in het beeld ‘De Ontmoeting van de Slang en het Varken’ en de skatebaan in Wilnis.

Haar bekendste kunstwerk is de Dorpsacademie, eerst als haar bedrijf Dorpsacademie Mus & Muzen, later ook de stichting Dorpsacademie. Zij creëerde een creatieve broedplaats voor thuiszitters en outsiders en zette daarmee een nieuwe methode landelijk op de kaart om met vastgelopen jongeren te werken.

In haar exposities is er vooral beeldend werk te zien; emotioneel, politiek, rauw en eerlijk. Of het nu de (not so) Daily Jennypenny’s zijn, de papieren bezweringen van het slechte nieuws in de kranten, haar borduurwerken over zwerfafval of haar naakte lijf, afgedrukt op een kussen. Het is altijd kunst om over na te denken, waarbij humor vaak verlichting brengt.

StraightouttaWilnis.com is haar laatste geesteskind waar ze niet alleen originele kunstwerken verkoopt, maar deze ook als uitgangspunten neemt voor toegepaste werken als de Dekeningen; warme zachte dekens met een groot afgedrukt werk erop, die uitermate geschikt zijn als troostcadeau. Deze site zet ook aan het denken over de waarde van uniciteit en de hang naar massaproductie en hoe daarmee om te gaan als beeldend kunstenaar.

Jenneke zou Jenneke niet zijn als er niet ongetwijfeld ook werk van haar naasten, haar Dorpsacademianen, te zien zou zijn. Alleen al de muurschilderingen op de graffitiwerkplaats maakt een bezoek aan de Dorpsacademie de moeite waard.

SchilderenCollages

Details

Atelier/Werkruimte:

Dorpsacademie Mus & Muzen

Adres:
Irenestraat 4a

3648 BB Wilnis