Jan Baas

Jan Baas

Jan Baas

Jan Baas schildert sinds zijn middelbareschooltijd en hij is dat blijven doen. Meestal figuratief, een enkele keer abstract en met uiteenlopende materialen en technieken. Zoals olieverf, acrylverf, aquarel, plakkaatverf, Oost-Indische inkt en collage. Hij volgt geregeld lessen.

Soms werkt hij spontaan, snel, los en expressief, soms doordacht en langere tijd aan één werk. Elke keer, bij het beginnen aan een nieuw werk, is er voor hem weer de nieuwsgierigheid, wat er gaat gebeuren, als bij een spannend avontuur. Onderwerpen zijn vaak landschappen, soms interieurs, stadsgezichten, portretten en fantasieën, zoals bijvoorbeeld het afgebeelde werk met de titel ‘De mus en de jongetjes’. Een speciale ervaring geeft buiten schilderen. Vroeger, vaak samen met een vriend, in de West Zeeuws Vlaamse polders of in het naburige Brugge.

Tegenwoordig aan het Gein of aan de Angstel. Een voorbeeld bij de foto’s is ‘De Groenrei in Brugge’, uit de jaren vijftig.

Soms werkt hij verschillende jaren aan één project. De afgelopen jaren is dat het uitzicht bij café de Punt in Baambrugge, in het vroege voorjaar. Hij probeert het op verschillende manieren te schilderen, varieert in het gebruik van materiaal (bijvoorbeeld verf, inkt, collage) en van afmetingen. Een voorbeeld van zo’n panorama-schilderij is hierbij afgebeeld.

In weer een ander project was er de afspraak, in de corona periode met een collega-schilder, om een tijd lang elke dag een snel werk(je) te maken en dat dan elkaar digitaal toe te sturen. Met toelichting en reacties op elkaars werk. Dit bleek erg inspirerend te zijn in die crisisperiode. Een is het afgebeelde werk ‘Gele tulpen’.

Schilderen

Details

Atelier/Werkruimte:

Atelier aan huis

Adres:
de Tourton Bruijnsstraat 8

1391 EM Abcoude

Telefoon:

06 – 51 24 97 20